Češi ve finále soutěže „Euro in Photo“

Ing. Vilma Dingová
Ing. Vilma Dingová Organizační výbor NKS

Vydáno

"Cesta" (fotografie českého týmu)Evropská komise zorganizovala prostřednictvím svého Generálního ředitelství pro hospodářské a finanční záležitosti (DGECFIN) fotografickou soutěž, kde měl každý z přihlášených týmů za úkol vyhotovit a odeslat originální fotografii spolu s krátkým textem vystihujícím jeho vizi eura. Soutěže se mohli pod vedením dospělé osoby zúčastnit mladí lidé ve věku od čtrnácti do osmnácti let, kteří žijí v některém z členských států EU. Do soutěže bylo možné se přihlásit do 31. března 2010, což v rámci EU učinilo 1614 týmů.  

Došlé práce vybírala porota složená ze zástupce Generálního ředitelství pro hospodářské a finanční záležitosti, zástupce dalšího generálního ředitelství, zástupce národního ministerstva, odborníka na oblast komunikace, učitele, fotografa a mladé osoby, která se aktivně angažuje v nějaké organizaci sdružující mládež. Postupně bylo vybráno 27 národních vítězných týmů. Z těchto národních vítězů bylo následně vybráno sedm vítězných týmů EU a konečně celkový vítěz. Všech sedm finalistů bylo pozváno na slavnostní předání cen do Bruselu u příležitosti Evropského ekonomického fóra, které se konalo 25-26. května 2010.

Vedoucím úspěšného českého týmu byla Veronika Kohoutová Vlková, učitelka na ZŠ T.G. Masaryka v Sušici. Je současně i zakladatelkou občanského sdružení (www.sumak.eu), které se snaží o rozvoj fotografické tvorby v regionu, hlavně mezi mladými lidmi. V souvislosti s tím také vede na základních školách v Sušici fotografické kroužky. Po zjištění na webových stránkách Evropské komise, že se koná uvedená soutěž, se jí podařilo sestavit pět týmů, které všechny zaslaly do soutěže své fotografie. Fotografie Jany Hubačové a Andrei Zíbarové (na snímku) zaujala porotu nejen jako nejlepší národní příspěvek, ale dostala se i do výběru sedmi nejlepších. Autorky své dílo nazvaly „Cesta“. Atmosféru snímku dokresluje krátký doprovodný text navozující otázky, které jsou logicky spojeny s jakoukoli cestou k novému cíli: „Co cesta k euru vlastně znamená a jde o cestu správným směrem?“ 

Fotografie sedmi nejlepších národních týmů jsou k dispozici na oficiálních stránkách soutěže:

http://euroinphoto.eu/results/index_cs.htm