Prezident Sarkozy: Nikdy se nevzdáme eura

doc. Ing. Oldřich Dědek, CSc.
doc. Ing. Oldřich Dědek, CSc. národní koordinátor pro zavedení eura v ČR

Vydáno

World economic forumV rámci letošního Světového ekonomického fóra v Davosu vystoupil 27. ledna 2011 francouzský prezident Nicolas Sarkozy, současný předseda tzv. Skupiny 20, s přednáškou Vision for the G20. Jednou z hlavních myšlenek jeho vystoupení bylo sdělení, že Francie a Německo nikdy nepřipustí kolaps eura. Na adresu měnových spekulantů vyslal varování, že musí počítat s obrovskými ztrátami, pokud budou útočit na jednotnou evropskou měnu.

Francouzský prezident dále prohlásil, že měna euro je jednou ze základních součástí evropské identity a motorem soudržnosti a kooperace mezi národními státy, nikoli jen pouhé měnové či ekonomické téma. Doslova prohlásil (s tím, že hovoří i za německou kancléřku Merkelovou): “Naslouchejte prosím pozorně, nikdy se k euru neobrátíme zády, nikdy ho nezrušíme.”

V následné diskusi čelil N. Sarkozy otázce ohledně budoucí podoby eurozóny. Uvedl, že po měsíce četl předpovědi o kolapsu jednotné měny, avšak nyní vidí, že těchto předpovědí ubývá. Dodal, že Evropská unie vytvořila mechanismus, který dokáže euro zaštítit pro případ jakékoli krize: “Euro je natolik významné, že jej budeme bránit, kdykoli bude třeba.” Zdůraznil, že kolaps eura by měl natolik katastrofální důsledky, že “o něm nelze ani uvažovat, natož si s podobnou myšlenkou zahrávat.”