Nová společná pamětní eurová mince

doc. Ing. Oldřich Dědek, CSc.
doc. Ing. Oldřich Dědek, CSc. národní koordinátor pro zavedení eura v ČR

Vydáno

Společná pamětní mince 2 €Při příležitosti desátého výročí, kdy obíhat začaly eurové bankovky a mince, byla vyhlášena veřejná soutěž pro motiv společné eurové pamětní mince. Doposud byly vydány dvě takové mince. První v roce 2007 při příležitosti oslav 50. výročí od podpisu Římské smlouvy, kterou byla založena dnešní Evropská unie, a druhá v roce 2009 pro připomenutí 10 let uplynulých od vzniku eura. Třetí v pořadí společná pamětní eurová mince začne obíhat od ledna příštího roku v odhadovaném počtu cca 90 miliónů kusů.

Soutěž byla obeslána více než 800 motivy. Z těchto návrhů odborná porota vybrala v předkole 5 návrhů. Vítězný motiv byl vybírán online hlasováním ve dnech od 6. do 26. června 2011. Tímto způsobem se do soutěže zapojilo téměř 35 000 občanů eurozóny. Autorem vítězného návrhu je pan Helmut Andexlinger, grafik rakouské mincovny. Jeho návrh obdržel 34 % odevzdaných hlasů.

Umístění eura uvnitř zeměkoule symbolizuje význam, který tato měna sehrává v mezinárodním měřítku. Ve stylizované podobě je zde rovněž zachycen význam eura pro život běžných lidí (reprezentovaných skupinou osob), pro obchod (symbolicky zastoupený lodí), pro průmysl (znázorněný tovární budovou) či energetiku (představovanou větrnými mlýny).

Pamětní euromince mají vždy nominální hodnotu 2 eura a do oběhu jsou uváděny ve všech zemích eurozóny. Obvykle se těší velkému zájmu sběratelů mincí.

Výsledky internetového hlasování (stránky Evropské komise)