První zkušenosti s eurem na Slovensku

oddělení 1002 - Vládní a parlamentní agenda
oddělení 1002 - Vládní a parlamentní agenda

Vydáno

obrázek - Euromena (www.euromena.sk) 

Po šestnácti letech existence slovenské koruny se Slovensko stalo začátkem ledna 2009 šestnáctou členskou zemí eurozóny. Tímto aktem vyvrcholilo několikaleté úsilí příprav na společnou měnu, mezi jehož hlavní milníky patří:

  • Listopad 2005: zapojení slovenské koruny do mechanismu měnových kurzů ERM II
  • Červen 2005: zpracován Národní plán zavedení eura
  • Květen 2008: kladné hodnocení evropských institucí o plnění konvergenčních kritérií
  • Červenec 2008: vyhlášení oficiálního přepočítacího koeficientu mezi slovenskou korunou a eurem
  • Srpen 2008: začátek duálního označování cen

Fáze nejintenzivnějších příprav na příchod eura začala po vyhlášení oficiálního přepočítacího koeficientu, jehož hodnota byla stanovena ve výši 1 € = 30,1260 Sk. Během měsíce obchodníci museli začít s duálním označováním cen poskytovaného zboží a služeb, a také doškolit své zaměstnance v manipulaci s novou měnou a při rozeznávání padělků. Podniky, ministerstva a orgány územních samospráv dolaďovaly konverzi svých informačních systémů. V plném proudu běžela informační komunikační kampaň seznamující slovenskou veřejnost s tím, co pro ně zavedení eura znamená a jak se na život s eurem co nejlépe připravit.

Silvestrovská noc přinesla bujaré oslavy a také první výběry nové měny z připravených bankomatů. Přišly první nákupy v eurech, doposud s možností platit ještě ve slovenských korunách, vraceny však mohly být již jenom eura (tato možnost platit v obchodech slovenskými korunami skončila 16. ledna). V prvních lednových dnech se ukázalo, že někteří drobní obchodníci raději zavřeli své provozovny a vzdali se tržeb, jen aby se vyhnuli komplikacím při manipulaci s dvěmi měnami po dobu duálního oběhu. První stížnosti přišli od důchodců, kteří zjistili, že mnozí obchodníci na malých vesnicích mají problém vracet na stoeurové bankovky, které důchodci obdržely a jimiž chtěli platit za drobné nákupy. Číšníci prý lamentují, že klesá spropitné, neboť lidé se až příliš úzkostlivě obávají, aby při placení nepřestřelili.

Tyto a další spíše úsměvné střípky nemohou zastřít základní fakt, že první dny eura na Slovensku probíhají bez vážnějších komplikací, nějakých skandálů či zdražování. Potvrzuje se, že slovenští občané si chtějí na novou měnu rychle zvyknout. Lidová tvořivost začíná přicházet s návrhy jak novou měnu v běžném životě familiárně oslovovat: juráše, euríky, euráče. Zkrátka se dá hovořit o tom, že start eura se na Slovensku vydařil. Tak to cítí i sami Slováci, kteří se podle posledních průzkumů veřejného mínění řadí k národům jednoznačně podporujícím projekt evropské integrace.

Slovensko se z eura těší. Český premiér v roli předsedy Rady EU Slovákům blahopřál a konstatoval, že Češi mohou závidět, jak se slovenští politici v otázce eura dokázali dohodnout a táhnout za jeden provaz. Ekonomové vesměs uznávají, že v podmínkách světové krize se slovenský vstup do eurozóny jeví obzvláště jako velmi dobře načasovaný. V létě minulého roku, kdy již Slováci znali fixní kurz koruny k euru a pro devizové trhy se slovenská koruna již stala mrtvou měnou, ostatní měny zemí střední Evropy – česká koruna, maďarský forint i polský zlotý – prožívaly silnou volatilitu. Slovenská koruna a s ní i slovenská ekonomika zůstala těchto turbulencí ušetřena.

 

Související odkazy:

Speech Almunia  

  • Joaquín Almunia, European Commissioner for Economic and Monetary Policy
  • What moves Europe? Global crisis and the euro - HN Club Discussion Forum - Bratislava, 8 January 2009

Speech Trichet 

  • Jean-Claude Trichet, prezident Európskej centrálnej banky
  • Štátne oslavy zavedenia eura na Slovensku - Bratislava, 8. januára 2009

článek Topolánek 

  • Mirek Topolánek, premiér ČR
  • článek premiéra Mirka Topolánka (název: Premiér: Češi, Slováci a euro)k přijetí jednotné evropské měny na Slovensku - Hospodářské noviny - 9. 1. 2009