Pamětní mince k desetiletému výročí eura

oddělení 1002 - Vládní a parlamentní agenda
oddělení 1002 - Vládní a parlamentní agenda

Vydáno

Dne 1. ledna 2009 uběhne deset let od založení evropské Hospodářské a měnové unie.U příležitosti tohoto kulatého výročí se Evropská komise rozhodla vydat společnou pamětní eurominci. Pamětní euromince mají vždy nominální hodnotu 2 € a jsou zákonným platidlem v celé eurozóně. Každý členský stát eurozóny má právo vydat jednu pamětní eurominci ročně. Pamětní euromince mají stejně jako běžné euromince společnou evropskou stranu a stranu národní, na které je vyobrazen zvolený pamětní motiv. V případě společné pamětní mince je však společná také národní strana. 

Do výběru podoby společné pamětní mince vydané u příležitosti oslav desetiletého výročí eura se Evropská komise rozhodla zapojit občany Evropské unie a osoby, které zde trvale pobývají. Ze všech předložených návrhů vybrali ředitelé evropských mincoven pět nejlepších motivů.

Obrázek: Návrh na pamětní minci Obrázek: Návrh na pamětní minci Obrázek: Návrh na pamětní minci Obrázek: Návrh na pamětní minci

 Občané Evropské unie mohli mezi vybranými pěti návrhy hlasovat pro svého favorita na speciálních internetových stránkách v době od 31. ledna do 22. února 2008. Svůj hlas odevzdalo více než 141 000 lidí, z nichž 41,5 % se vyjádřilo pro minci zobrazující euro „primitivní kresbou.“

Obrázek: Vítězný návrh na pamětní minci pro rok 2009

Vítězný návrh je prací rytce řecké centrální banky George Stamatopoulose. Primitivní znázornění eura má symbolizovat vyvrcholení mnohatisícileté historie vzájemného obchodování mezi lidmi na evropském kontinentě, které započalo pravěkem a dnes probíhá v prostředí Hospodářské a měnové unie.

Pamětní mince této podoby budou všemi členskými státy eurozóny vydány v lednu 2009. Odhaduje se, že do oběhu bude uvedeno přibližně 92 milionů kusů těchto mincí.